Domov Gor

Maj 2003

Ojla!!!

Joj, kako hitro čas beži! Dolgo zimo smo končno pregnali, noči so vse krajše in toplo sonce nas že prijetno vabi v prebujajočo se naravo. Samo še trije dobri meseci nas ločijo do konca šolskega leta in težko pričakovanih počitnic. Nato pa spet z novimi izkušnjami za šolske klopi...

Da popestrimo tvoj prosti čas, smo zate ponovno sestavili šolsko glasilo. Kot smo napovedali že v prvi številki, bomo govorili o sedanjosti, na katero ljudje včasih pozabimo, saj se posvečamo predvsem prihodnosti in preteklosti. Govorimo o naši šoli danes na prehodu v devetletko in dodajamo nekaj odgovorov gospoda ravnatelja na naša radovedna vprašanja. Ljubiteljem kulture smo pripravili članek o popularni mladinski pisateljici Nejki Omahen, ki nas je v mesecu decembru tudi obiskala, intervju z njo in še kratek intervju z baletno plesalko Niko Gorič. Pa še… Zapisali smo tudi nekaj o dandanašnji modi in avtomobilih, kviz o sedanjosti, glasbeno anketo in še veliko, veliko več. Za »največje knjižne molje« je Blaž ponovno objavil nadaljevanje napete kriminalke Agent386, zbrali pa smo tudi veliko vaših literarnih prispevkov.

 Lepo se imejte in obilo veselja pri branju!  
Neva
J

BLA-BLA. Izdaja Uredniški odbor glasila OŠ bratov Polančičev, Prešernova 19, 2000 Maribor, tel. 2505141, domača stran: http//www.o-bp.mb.edus.si
Elektronsko oblikovanje: Aleksander Jeršič

Uredniški odbor:
Pavlina Japelj, 6.a, Zdenka Pišek, 6.a, Petra Žula, 6.c, Liza Močnik, 4.c, Ana Ferlinc, 4.c, Selena Bošnjak, 4.c, Natalija Jakopiček, 6.c, Barbara Lečnik, 7.a, Mojca Štampar, 7.a, Urška Lindič, 7.a, Andreja Domajnko, 7.a, Blaž Ciglenečki, 7.b, Alen Faljić, 6.b, Sara Brus, 6.b, Gaja Kutnjak, 6.a, Anja Dovečar, 6.a, Monika Koležnik, 6.b, Vesna Brlič, 6.b, Tine Puhar, 6.b, Neva Štumberger, 8.b, Vesna Mitrović, 8.b, Evelina Savić, 8.b

Mentorice:      Danica Gotlih, Jadranka Čopi, Leja Miljančić
Letnik:             10
Številka:          2
Leto:                2002/03
Izvodov:          200
Cena:               250 sit
Tisk:                Unigrafika d.o.o

 V TEJ ŠTEVILKI:

-          INTERVJUJI: KAR ŠTIRJE (g. RAVLATELJ, NEJKA OMAHEN, DVE NAŠI SOŠOLKI)
-          BMW: AVTO DANAŠNJEGA ČASA
-          KAJ POSLUŠAMO: ROCK, RAP, POP (EMINEM
QUEEN, …)
-          NAJLEPŠI FILMI TEGA STOLETJA
-          NOGOMET DANES
-          HARRY JE ŠE VEDNO ZAKON
-          KAKŠNI SMO BILI – ZA PUSTA
-          NAGRADNI KVIZ (rešitve v knjižnico, pa čim prej)
-          NAGRADNA KRIŽANKA (rešitve oddajte takoj)
-          CELA GORA VAŠIH PRISPEVKOV V OBLIKI PESMI, ZGODBIC …
-          LE KAKO SE JE KONČALA NAPETA KRIMINALKA AGENT 386?

PRELISTAJTE, NAŠLI BOSTE ŠE KAJ!

 NAŠA ŠOLA DANES

INTERVJU Z GOSPODOM RAVNATELJEM

 ·       Je težko voditi takšno šolo, kot je naša?

 Šola, kot je naša, je srednje velika v državi in samo vodenje šole zajema komunikacijo med učenci, starši in učitelji, tako da je usklajeno delo kar naporno in težavno.

 ·       Kdaj ste postali ravnatelj?

Seveda, ko sem se odločil za službo, nisem vedel, da bom ravnatelj. Najprej sem se odločil za učiteljski poklic, ko sem pa nekaj let poučeval, sem  kandidiral in postal ravnatelj. Prvotno sem pa še vedno učitelj in sem samo trenutno na delovnem mestu ravnatelja.

·       Radi učite?

Učim še vedno zelo rad, tako da mi je pravi užitek iti med učence.

·       Kako to, da ste se odločili za devetletno šolo šele na koncu, ko se je mnogo šol priključilo  prej?

 Odločitev ni bila moja, ampak s strani staršev in s strani vseh delavcev na šoli.  Nismo se priključili čisto na koncu. Zdaj pri nas poteka že drugo leto devetletka s šestletniki in sedemletniki, res pa je, da se na koncu priključujemo z zadnjo triado. Letos jeseni bodo petošolci preskočili v sedmi razred. Za to pa nismo odločili prej, ker smo se pripravljali s programi, učitelji so se izobraževali, nismo imeli ustrezne opreme in menimo, da je to pravi trenutek.

·       Kako bo potekalo devetletno šolanje - ali lahko predstavite glavne spremembe?  

Devetletna je šola prinašam novost, da je razdeljena v triade. 
1., 2. , 3. razred je prva triada, 4. , 5. , 6. razred je druga triada, 7., 8., 9. je zadnja triada. Naslednja novost so ocene. 1. triada se opisno ocenjuje, 2. triada opisno in številčno, zadnja triada pa številčno. Pomeni - vsi predmeti se ocenjujejo od 1-5, tudi vzgojni predmeti. Zadnja triada prinaša največje spremembe z izbirnimi predmeti. V 7. , 8. in 9. razredu si lahko  učenci izberete 3 predmete iz dveh sklopov: naravoslovnega in družboslovnega v razmerju 2:1. Tu je še eksternost oziroma zunanje preverjanje in diferenciacija pri MAT, SLO in tujem jeziku.

·       Ste zadovoljni z uspehom učencev na koncu šolskega leta?

Da, seveda, z uspehom sem zadovoljen, saj kaže, da imate veliko znanja. Navsezadnje to kažejo tudi eksterni preizkusi in vpis v srednje šole. Kar velik odstotek učencev se vpisuje  v gimnazije.

Za vas smo se z gospodom Mladenom Tancerjem, našim ravnateljem, pogovarjale: Liza, Ana in Selena iz 4.c razreda.


NEJKA OMAHEN

Nejka Omahen je prijetna mlada pisateljica. Stara je 19 let. Rada je v družbi svojih prijateljic, igra košarko in seveda piše.   Napisala je nekaj knjig npr. Dež, Življenje kot v filmu, Silvija, Veliko srce,… Sedaj študira geografijo in primerjalno književnost. V torek, 17. 12. 2002, je prišla Nejka na našo šolo in nam s svojim prihodom popestrila dan. Pripravila sem vam kratek intervju:

  BLABLA: Kdo te je navdušil za pisanje?
   NEJKA:    Za pisanje so me navdušile knjige.
   BLABLA:  Katera knjiga, ki si jo napisala, ti je najbolj všeč?
    NEJKA:     Silvija.
        BLABLA:  Je bil  tvoj najljubši predmet v OŠ slovenščina?
        NEJKA:    
Eden izmed ljubših. Najljubši pa telovadba.
        BLABLA:  Komu od junakinj si najbolj podobna?
     NEJKA:     Silviji.
  BLABLA:  Ali je tvoj najljubši košarkarski igralec Michael                                                               

      Jordan, kot si napisala v knjigi z naslovom Silvija?

        NEJKA:     Nimam najljubšega igralca. Izbrala pa sem ga zato, ker ga vsi poznajo.

        BLABLA:  Ali že razmišljaš o novi knjigi?

        NEJKA:     Za tokrat ne.

        BLABLA:  Ali ti pri pisanju knjig kdo pomaga?  

           NEJKA:    Nikomur ne dovolim napisati niti ene pikice.  

           BLABLA: Koliko knjig si do sedaj napisala?

         NEJKA:    Osem.

                                            Sestavila in natipkala: Monika Koležnik, 6.b

 

 

Glasba v sedanjosti

 

 

O čem smo že zadnjič govorili? O glasbi v preteklosti, kajne. Ustavili smo se v času naših staršev, natančneje v sedemdesetih. Časovni vlak se tokrat s svetlobno hitrostjo pomakne naprej in se ustavi v letu…2003. To je vendar letos, zato vam bom v tem Blabla-ju predstavila glasbo,  ki jo poslušamo mi. A to še ni vse. Predstavila vam bom tudi najbolj popularna tuja izvajalca Eminema in Avril Lavigne. No pa bomo kar začeli!  

Pop:
Dandanes je pop zelo popularen med mladimi po svetu. Med slovenskimi izvajalci je zelo popularna skupina Bepop, Slovenija pa premore tudi prvi boy band Game over.
Med tujimi izvajalci lento nosijo Attomic Kiten in Enriyue Iglesias.

Rap:
Spet smo pri slovenskih izvajalcih, kjer kraljujejo Klemen Klemen, 6 Pack Čukur in Murat in Jose.
Med tujimi lento kot vedno nosi Eminem.  

Rock:
Novost na zvezdnem nebu je mlada rokerka Avril Lavigne, ki je očarala mlade po vsem svetu tudi tako, da je kar petkrat nominirana za grammya.
                                                                                     
Zdenka Pišek, 6.a

    Eminem

Eminem

 


Marshall Bruce Mathers III, po domače Eminem, se je rodil 17. 10 1974 v Kansas City, Missour. Ima šestnajstletnega brata po imenu Nathan in ženo Kim, s katero se je poročil leta 1999 in se leta 2001 že ločil. Leta 1996 je na svet privekala njuna hčerka Hailie Jade in v intervjuju za neko revijo je Eminem izjavil: »Rad imam svojo hčerko in vsem ljudem, ki pravijo, da sem neolikan, naj povem: preklinjam zanjo!« Veliko ljudem je Eminem všeč, ima pa  tudi nekaj sovražnikov, ki jih je s svojimi pesmimi užalil. Mednje spadajo: njegova mama, žena, Elvis Presley, Moby, Princ, Backstreet Boys, Lynne Cheney, homoseksualci, lejzbijke, DeAngelo Bailey in Christina Aguilera. Toda Christinca se ni dala kar tako in mu je nesramne verze poplačala s priredbo njegove pesmi Slim Shagy. Eminem je najbolj priljubljen raper na svetu in njegovi albumi gredo za med, vseeno pa naj povem, da je bil njegov album The Eminem Show najbolj prodajan album lanskega leta, prodan kar v 7. 400.000 izvodih. Na podelitvi MTV nagrad je bil Eminem najboljši, saj je pobral kar tri, med njimi za najboljšega moškega izvajalca, najboljšega hip hop izvajalca, njegov album pa je bil izbran za album leta. Njegov najnovejši album 8 Mile, ki ga je napisal za isto imenovan film (prav tako hit), je že po dveh mesecih prodajanja na lestvici  najbolj prodajanih albumov lanskega leta, pesmi z albuma pa podirajo rekorde na glasbenih lestvicah.

 Sedaj pa še nekaj žgečkljivih podrobnosti o njem:

            -         že kot otroka ga je zapustil oče, z mamo pa sta se selila od prijateljev do sorodnikov, kar je mlademu Eminemu povzročalo       hude posledice;
-         zaradi ljubezni do verzov je moral ponavljati osmi razred, srednjo šolo pa je kar preskočil;
-         kot otrok je živel v črnski četrti, ki je bila od mestnega središča oddaljena 8 milj;
-         pretepal je svojo ženo;
-         je levičar.

                                                          Zdenka Pišek, 6.a

 

 

Najlepši filmi tega stoletja

   

Naša današnja tema so filmi.Obdelali bomo filme tega stoletja  in se spomnili najlepših, najbolj romantičnih, pa tudi strašnih in akcijskih.  

Ali se spomnite prvega dela Gospodarja prstanov Bratovščina prstana? Prvi del trilogije je postal je postal drugi najdonosnejši film vseh časov. Film je dvignil precej prahu, saj je že v prvem tednu predvajanja zaslužil 3,46 milijonov evrov. Oboževalce filma pa sedaj navdušuje že drugi del, ki je pred kratkim prišel v naše kinodvorane.

 Kaj vam pride na misel, če omenim film Titanic? Meni na primer to, da je ta fantastična ljubezenska drama postala najdonosnejši film vseh časov, pa tudi to, da je film pobral največ oskarjev med vsemi.

 Med filme tega stoletja spada tudi film priljubljenega raperja Eminema 8 Miles. Film prikazuje njegovo življenje ob osorni materi in njegove raperske začetke. Film so v tujini dobro sprejeli in iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da je film res vreden ogleda.

 Film o mladem čarovniku Harryu Potterju (naslov filma Kamen modrosti)  je v kinodvorana prignal veliko oboževalcev, sedaj pa si že lahko ogledate nadaljevanje Dvorana skrivnosti. O filmu vam ne bom razlagala, saj ste si vse lahko prebrali v prejšnjem Blabla-ju.

                                                                                                 Zdenka, 6.a

Baletni copatki

     

 Simpatična šestošolka Nika Gorič obiskuje baletno šolo že 7 let. Odločila sem se, da z njo napravim kratek intervju.

 BLABLA:            Koliko si bila stara, ko si se pričela ukvarjati z baletom?
NIKA:                    5 let.
BLABLA:             Koliko let že plešeš balet?
NIKA:                    Že sedem let.
BLABLA:             Se še kdo v tvoji družini ukvarja z baletom ali se je z njim ukvarjal?
NIKA:                    Da, moja sestra se je.
BLABLA:             Zakaj si se odločila za balet?
NIKA:                    Všeč mi je in zelo rada plešem.
BLABLA:             Kolikokrat na teden imaš vaje?
NIKA:                    5-krat.
BLABLA:             Se ti zdi, da je balet težek?
NIKA:                    Zelo.
BLABLA:             Imaš pred nastopom veliko treme?
NIKA:                    Ne.
BLABLA:             Raje nastopaš sama ali v zboru?
NIKA:                    V zboru.
BLABLA:             Kolikokrat si že nastopala pred javnostjo?
NIKA:                    Približno 20-krat.
BLABLA:                  Kakšen je naslov predstave, v kateri trenutno nastopaš?
NIKA:                    Bajadera.
BLABLA:             Si kdaj med nastopom naredila kakšno napako?
NIKA:                    Ja, eno majhno, ampak na srečo ni nobeden opazil.
BLABLA:             Hvala za pogovor.

 SESTAVILA IN NATIPKALA: MONIKA KOLEŽNIK, 6.b

 

MEDNARODNI NOGOMET

Mednarodni nogomet je to leto v vsesplošni krizi. Tudi najbogatejši klubi tega leta niso naredili velikih nakupov. Največje sta, npr. Manchester United za Rio Ferdinanda in Real Madrid za Ronalada. Skoraj vsi drugi klubi so  samo menjavali igralce. Najmočnejša liga v Evropi je Španska z Real Madridom in Barcelono na čelu. Največ zanimanja za nogomet pa je v Angliji, kjer so tudi stadioni temu primerno polni. Najbogatejši klub naj bi bil Manchester United, ampak se v nogometu nikoli ne ve, kdo ima največ denarja, saj je marsikaj v katerem klubu zamolčano, torej ne povedano. Najboljšo ekipo, vsaj po imenih sodeč, ima Real iz Madrida, ki ima polno zvezdnikov, kot so npr. Zinedine Zidane, Luis Figo, Raul Gonzales, Fernado Morientes, Ronaldo,  Fernando Hierro, Iker Casillas in še Roberto Carlos. Nova sezona bo verjetno prinesla veliko sprememb, napredovanje manjših klubov in s tem več klubov, ki se bodo potegovali za trofeje domačih in mednarodnih pokalov.

Naredil: Alen Faljić, 6.b

VIOLINISTKA NIKA

 

Nika Bratović je 12-letna učenka 6.b in zelo dobro igra violino. Z njo sem naredila kratek intervju v zvezi z violino.

 BLABLA:  Zakaj si se odločila, da boš igrala violino?
NIKA:  Po televiziji sem gledala orkester in sem mami povedala, da si želim igrati violino.
BLABLA:  Kako dolgo jo že igraš?
NIKA:  Že skoraj 5 let.
BLABLA:  Pri katerem letu si jo začela igrati?
NIKA: 
 Začela sem v 2. razredu, ko sem bila stara sedem let.
BLABLA:  Si se težko naučila igranja violino?
NIKA:  Ne.
BLABLA:   Si že imela kakšen nastop?
NIKA:   Ja, v glasbeni šoli sem imela tri nastope.
BLABLA:  Imaš pred nastopom tremo?
NIKA:   Ja. Predvsem prvič sem se pri igranju veliko motila.
BLABLA:  Imaš svojo ali sposojeno violino?
NIKA:  Zdaj imam še sposojeno, kasneje pa bom dobila svojo.
BLABLA:   Imaš zraven pouka violine še solfeggio?

NIKA:  Ja, vendar je zoprn, ker učitelji preveč zahtevajo in se moram veliko  učiti.
BLABLA:  Rada igraš violino?
NIKA:  Ja.

                            Intervjuala in natipkala:   Sara Brus, 6.b

Harry je zakon!!?

Harry je zakon!!?Živijo! Spet se vidimo in to že v naši drugi številki. Ali vas zanima, kaj vse se je zgodilo našim junakom iz filmov o Harryu Potteryu? Potem pa le napnite oči, predstava se začenja!!

Pisateljica Harrya Potterya se je izkazala za zelo dobro osebo, saj je na smrt bolni deklici (bolehala je za rakom), vse do njene smrti, brala še ne objavljene odlomke pete knjige o Harryu in njegovih prijateljih.

Med zanimivosti o pisateljici J. K. Rowling sodi tudi podatek, da je Rowlingova v letu 2002 zaslužila celo več kot sama kraljica Elizabeta, natančneje 25 milijonov evrov.

Tukaj je pomlad in z njo bo prišel tudi mesec maj, mesec ljubezni. A ljubezen ni počakala in je kot strela z jasnega zadela Daniela Radcliffa in Emmo Watson, ki v Harryu Potteryu igrata Harrya in Hermiono. Ljubezen naj bi preskočila med snemanjem prizora, ko Hermiona od veselja, da ga vidi, pade Harryu v objem. Mlada zaljubljenca ves čas tičita skupaj, na vprašanja o njuni ljubezni pa se le bežno nasmehneta, a rdečica jima pokrije obraz.

 Končno je na vrsti tudi moja obljuba že iz lanskega Blabla-ja, in sicer: PREDSTAVILA VAM BOM HERMIONO.

                                    HERMIONA

 Hermiona je Harryeva najboljša prijateljica. Izhaja iz bunkeljske (ne čarovniške) družine in je zaradi tega mnogokrat tarča posmeha hudobnega Dreca. Hermiona je zelo pridna učenka in letnike izdeluje s peticami. Pridna je celo tako, da se snov iz učbenikov nauči že pred novim šolskim letom. Na začetku  prve knjigi sploh nima prijateljev, vendar se potem, ko jo fanta rešita pred hudobnim trolom, spoprijatelji s Harryem in Ronom. V drugem letniku fantoma razrije skrivnost dvorane skrivnosti in strašne kače, ki prebiva v njej, vendar jo ta po nepričakovanem srečanju okameni, zato fanta sama razrešita uganko.

V tretjem letniku Harryu pomaga rešiti njegovega strica Siriusa in mu v četrtem letniku pa Narryu pomaga s koristnimi nasveti pri tekmovanju za Trišolski pokal. Hermioni dela družbo tudi njen živalski prijatelj Krivošap, ki ga ima nadvse rada.

 V naslednji številki vam bom predstavila Harryevega  najhujšega sovražnika Dreca.                                                                                             Zdenka Pišek, 6.a

Pust

 

 

Hja, pomlad se prebuja in pesmi ponuja ...Tako bi lahko peli danes, v teh sončnih dneh. Toda napotimo se malo nazaj, natančneje na čas pred pustom. Na šoli sem naredila anketo o pustnih maskah in vas vprašala, kaj boste za pusta. Rezultati so bili takšni:

 Jagoda ali mumija                                                      Gaja, 6.a
Drevo ali poštni nabiralnik                                        Jan, 6.a
Malina ali mumija                                                         Anja,6.a
Pink                                                                                 Urška, 5.c
Tulipan                                                                            Natalija, 6.a
Kmet                                                                                  neimenovan
Japonka                                                                             Peter, 6.b
Petelin                                                                                Gregor, 6.b
Pobarvani lasje                                                                Alen, 6.b
Pajek                                                                                   Petra, 6.c
Žaba                                                                                     Simon, 6.a

No, ko sem se na norčavi pust sprehajala po veliki telovadnici, sem opazila, da so nekateri svoje besede požrli. Vendar vem, da ste bili super maske. Za konec naj vam še zaželim veliko lepih pustnih dni za naslednje leto.

                            Pripravila in natipkala:             Zdenka Pišek, 6.a

BRALNI ZALOGAJ

SREČA

 Srečko sem kupila, da
Resnično dosti denarja bi dobila.
Eh, sem si rekla, ko dobitka ni bilo,
Če bi denar dobila, bi srečo izgubila,
A te kupiti se ne da.

Je dan minil ali dva in jaz sem znova poskusila.
Eksperiment sem naredila in veliko denarja dobila.

Le počasi, le počasi, me je mama opozorila.
Eh, mama, zakaj počasi?
Pa sem veliko denarja dobila.
A srečo izgubila.

Alja Prah,  5.a

 

Sreča se v očeh pojavi,
vedno te lepo pozdravi.

Za srečo moraš tudi sam kaj narediti,
garati moraš in se potiti,
srečo vedno podvojiti
in nesrečo razdvojiti.

Vsak je sam svoje sreče kovač,
ne prinese je lažni vrač, trič ali pa trač.

Sreče se nikjer ne kupi
in se nihče z njo ne zastrupi.
Vsak se more kdaj zmotiti,
ampak sreče ne deliti,
tako se ne bi smeli nikoli zmotiti.

Zato prisluhni
in se ne potuhni, sreči pomežikni
in srečen boš,
kot bi mignil.

Sašo Fekonja, 5.a

 

Čeprav sem še majhna pa vendarle vem,
da sreča se ponavadi skriva našim očem.
Le redko jo najdem, kadar jo iščem, ko je ne iščem, me kar sama obišče.

Babica mi pravi, da sreča je skrita v majhnih stvareh,
da včasih leži kar na tleh.
In da se moram samo malo potruditi ter jo prepoznati, saj me menda čaka
pred vhodnimi vrati.

Kaj je sreča zate in kaj je sreča zame?
O tem bi lahko pisali toliko,
kolikor je na svetu slame.

Pa vendar je sreča zame že roža dišeča,
je svobodna ptica, ki po zraku leta.
Sreča je, ko se mamica veselo nasmeji
in ji iskrice švigajo skozi oči.
Sreča je, ker se razume naša družina -
Ta je zame družba najbolj fina.
Imeti prijatelje, živeti v miru,
biti sita in umita, je sreča.
In več kot je vsega tega –
večja je moja sreča.

Ana Ribič, 5.a

   PLANINARJENJE

  »Taja, Taja,« me je nežno zbudila mami. V omamljenosti sem zašepetala: »Spala bom, spala.« »Za zajtrk je sveže popečen kruhek z biftekom in…« »Kje! Se je že ohladilo?« sem razburjeno vprašala, kajti to imam zelo rada. Ampak v kuhinji me je čakalo veliko razočaranje, nič od tega ni bilo na mizi. Mami laže, sem pomislila, saj sem bila zelo jezna. Ona pa si je nekaj zamrmrala v brado, češ današnja mladina pa res dolgo spi. Potem se je malo omehčala in mi povedala veselo novico, da gremo danes na visoko goro, ki se imenuje Mojstrovka.

Hitro sem pojedla kruh z medom in popila mleko ter se odpravila do avta, kjer so me že nestrpno čakali. Motor je zabrnel v tiho jutro. Razen ptičjega petja ni bilo slišati nobenega drugega posebnega zvoka. V avtu je bilo zadušljivo vroče, zato sem odprla okno. Prijeten vetrič mi je mršil lase, ko sem opazovala prečudovito naravo. Peljali smo se po prašni, vijugasti cesti, ki se je neprestano vzpenjala. Videla sem kolesarje. Sopihajoče so pritiskali na pedala in rinili gor. »Kam pa gredo? Menda ne do vznožja Mojstrovke?« sem vprašala v spoštovanju. Ati pa je odvrnil: »Ja, točno tako!« Ko pa je videl, kako sem se začudila je še dodal: »Veš, ko tile sopihači prisopihajo do vrha, je njihov trud nagrajen. Tako kot je bila njihova pot navzgor dolga, tako je njihova pot navzdol kratka. Veš zakaj?« je potem vprašal. Kratko sem zmignila z rameni češ, ne razumem. »No, kolesarji potem z vso hitrostjo zašibajo dol. To imajo radi.« Osupla sem vprašala, ali ni to malo nevarno. »Za njih vsekakor ne,« je smejoč se dejal ati in parkiral avto. Stopila sem ven. Svež gorski zrak mi je prodrl v nosnice. Globoko sem vdihnila. Začela sem hoditi. Zamišljena sem poslušala godenje razigranih čričkov. Ves čas sem se oglašala in nejevoljno vpraševala, kako visoka je gora. »Približno dva tisoč tristo metrov,« je brezbrižno rekla mami. »Boš pa ja zmogla!« Pokimala sem in pogoltnila slino. Kaj, če ne bom zmogla, sem se vseeno potiho vprašala. Potem sem začela razmišljati bolj veselo. Pomislila sem: »To bodo sošolke gledale, ko jim bom povedala, na kako visoki gori sem bila!« Ko pa sem si jih še predstavljala, mi je šlo kar na smeh. Iz razmišljanja me je prebudil Nejev glas: »Glej, kako lepa roža. Le kako se ji reče?« Godrnjaje sem stopila vstran in dejala, da ne vem, kaj je na tej roži tako posebnega, da vsi buljijo vanjo kot žaba v muho. »Mogoče pa je celo planika,« je muzajoče se dejal ati, da bi pritegnil mojo pozornost. A nisem se kaj dosti zmenila zanj. Nadaljevala sem pot. Tedaj sem zaslišala pokanje, škripanje in kotaljenje kamnov. Dvignila sem glavo in zagledala melišče. Približevala sta se dva planinca. Pot jima je kapljal po vratu. Zbijala sta vesele šale. Vzpenjati sem se začela po melišču. Prijela sem se za dolge, zarjavele verige in počasi hodila ob njih. Bila sem dokaj spretna. Čez nekaj časa smo prilezli skozi veliko, skalnato odprtino na zeleno trato, kjer so se lovili pisani metulji. Tukaj bomo počivali, smo se odločili. Mamica je razdelila sendviče s šunko in sirom, vsakemu pa ponudila okusen, rdeč paradižnik in papriko. Tiho smo žvečili. Veter je tiho šumel. Sonce je grelo. Bilo je zelo mirno. Ko smo pojedli, smo se odpravili dalje skozi skalnato pokrajino. Zdaj so bile naokrog samo skale. Začeli smo se strmo vzpenjati. Pot nam je curkoma lil s čela, a nismo hoteli odnehati. Predvsem jaz ne, saj bi bil to moj najvišji vrh. In res, čez nekaj minut sem vsa utrujena prisopihala na sam vrh. »Hura!« sem vzkliknila. Ati in mamica sta mi čestitala. Tudi jaz sem bila ponosna nase. Gledala sem v dolino, kjer so blejale ovce. Zadovoljna sem sedla na kamen ter spila nekaj vode. Ko smo se spočili, smo nadaljevala pot. Zdela se mi je že bolj domača. Popevala sem si veselo pesmico in poskakovala. Melišče ni bilo več tako dolgo. Z lahkoto sega prečkala.

Potem smo hodili med rdečimi bori, ki so bili mami silno všeč. Čmrlj je ujel naš korak in nam sledil. Ampak nam ni mogel dolgo, ker smo bili že v dolini. Šli smo do bližnje koče in naročili štiri goveje juhe. Ko jih je natakar prinesel, sem vzkliknila: »Toliko!« »Saj boš zmogla,« je brezbrižno rekla mami. Pokimala sem in pogoltnila slino.

 Pisateljica: Taja lešnik, 3.b
Pretipkovalec: Blaž Ciglenečki, 7.b

 

DRUŽINA

 

Moja družina je vedno vesela,
ko zbrana za mizo sedi
in lepe pesmi poje si.

Pogovarja se o raznih rečeh:
kako krava telička dobi,
zakaj je matematika tako zapletena
in katera zvezda se na nebu najbolj blešči.

Želim, da bo vedno vesela
še večkrat za mizo sedela
in piškote jela.

Jan Voh, 5.c

MOJA HARMONIKA

 Igram harmoniko, ki je črne barve. Ima 72 basov in 19 tipk. Zelo rada igram nanjo. Imela sem že zelo veliko nastopov. Najraje igram narodne pesmi. Moja učiteljica je zelo prijazna. Igrala sem tudi že v Stopercih. Moja ati in mami sta zelo vesela, da igram harmoniko. Ko je moj ati praznoval 50. let, sem mu igrala. Moj dedek, ki je že umrl, bi bil zelo vesel, če bi vedel, da igram harmoniko.

Moja harmonika je tudi moja prijateljica.

     Napisala: Andreja Močnik, 4.a
     Natipkal: Tine Puhar, 6.b  

MUCA

 Muca že leže in spi,
ko na oknu nekaj zašumi.
To čuje, se zbudi,
že vidiš v kotu, kako jo skrbi.

Kliče na glas mijav,
a ne čuje se daleč žal.
Ko bolje pogleda, strah je zaman,
na oknu bil je le črni vran.

Napisala Tea Umek, 4.a
Natipkal: Blaž Ciglenečki, 7.b

                                 Dežek

Fantek po polju drvi
in dežek ga dobi.
Mama zaskrbljena,
k njemu hiti.

Mama pride, oj skrbno,
fantek skrij se za drevo.

Fantek kuka, čaka, gleda
in počaka jo.

Mama ga pogleda in
si misli,
kaj pa bo?
Fantek skoči in prestraši jo!

 Na svetlobo spravila:  Nataša Bende, 2.b
                                        
Jakob Predin, 2.b
Na ekran pretipkal:        Blaž Ciglenečki, 7.b

        POTOVANJE SKOZI ČAS S ČASOVNIM STROJEM

 Sem Gregor Kovač in hodim v 4. razred. Vendar to ni tako pomembno. Nekega lepega sončnega dne sem se s starši odpravil na izlet v hribe. Hodili smo precej časa in zdelo se mi je, da poti ne bo nikoli konec.

Končno! Prispeli smo na vrh hriba, potem pa sem se šel razgledat naokoli. Ko sem tako hodil naokrog, sem naenkrat padel v globoko luknjo. Na srečo je bil spodaj pesek, sicer bi padel na trdna tla. S seboj sem imel tudi žepno svetilko, s katero sem si posvetil. Ko sem tako gledal naokrog, sem zagledal majhen hodnik, ki je vodil naravnost proti severu. Odpravil sem se po njem in prišel v sobo, v kateri je bila naprava, ki je imela srednje velika vrata. Stopil sem bližje in prebral napis na napravi. Z velikimi črkami je pisalo: ČASOVNI STROJ. Odprl sem vrata na časovnem stroju in stopil vanj. V njem je bila tudi ročica, gumbi s številkami od ena do devet in seveda nič. Bilo pa je tudi CD polje, na katero je bilo mogoče natipkati številke. Zaprl sem vrata časovnega stroja in natipkal letnico, leto 5555. Premaknil sem ročico in naprava je začela delovati. Najprej sem zaslišal čudne zvoke. To ropotanje je trajalo pet minut, nato pa je zamrlo. Odprl sem vrata časovnega stroja in zagledal velikansko mesto, v katerem so bili visoki nebotičniki, hiše na enem stebru in bloki, ki so imeli preko dvesto nadstropij in še druge  zanimive stavbe. Odpravil sem se v mesto. Toda ko sem prišel, sem videl namesto ljudi robote, ki so hodili sem in tja in se prevažali naokrog. Zelo zanimivo je bilo to, da so v zraku imeli postavljene semaforje in prometne znake, prevažali pa so se z letečimi avtomobili, podobnimi malim raketam. Hodil sem po mestu in prišel do velike hiše, na kateri je pisalo: GLEDALIŠČE. Sklenil sem, da si bom odšel ogledat predstavo. Začudilo me je, saj so namesto igralcev nastopale leteče naprave, ki so oddajale nenavadne zvoke, ki jih nisem razumel. Ko sem se vračal s predstave, me je pograbila neznanska lakota. Nedaleč stran sem zagledal prostor, ki me je spominjal na restavracijo. Stopil sem v prostor in namesto hrane, so bile ob stenah postavljene čudne naprave, iz katerih si s pritiskom na gumb dobil majhno tabletko oranžne barve. Poskusil sem jo, toda imela je neprijeten okus. Zato sem sklenil, da se vrnem do časovnega stroja in se z njegovo pomočjo poskusim vrniti nazaj v leto 2002.

To mi je tudi uspelo. Ponovno sem se vrnil v jamo, od koder sem odšel na to potovanje. Po hodniku sem prišel do luknje, v katero sem padel. Na srečo je bila ob steni lestev, po kateri sem splezal na prosto. Vrnil sem se k staršem in odšli smo domov. V svoji postelji sem takoj zaspal in sanjal o tem, kaj sem počel čez dan.

 

Gregor Kovač, 4.b

MOJ INŠTRUMENT

Sem Manja Pernek in že eno leto igram na sintesajzer. Za sintesajzer sem se odločila zato, ker je moj dedi dobil od njegove tete ta sintesajzer in ga igral. Nekega večera smo se odpravili k dediju. Ko smo prišli, sem na omari zagledala sintesajzer in dedija vprašala, če mi ga da. Nato mi ga je dal in sem doma z bratom igrala in se učila nanj. Želim si, da bi nekega dne na nastopu igrala na klavir.

Sestavila: Manja Pernek, 2.a
Natipkal: Alen Faljić, 6.b

NAJLEPŠA KNJIGA

 

 

Prišel sem v knjigarno pogledat, kakšne knjige imajo. Videl sem eno knjigo, ki sem si jo želel imeti. Potem smo šli k blagajni in knjigo sem dobil. Še zdaj jo najraje berem.

Napisal: Primož Dovečar
Natipkala: Sara Brus

BELI ČAROVNIK    

BELI ČAROVNIK

1.          POGLAVJE – BELI ROHAN

Nekoč je živel beli čarovnik, ki je bil kralj belega Rohana. Ta kralj je bil zelo močan in obdan s kopico nevarnih pomočnikov. Njegovo vsakodnevno delo je bilo ustvarjanje raznoraznih čarobnih napojev, ki jih je varil s pomočjo najzvestejših učencev. Nekega dne je po deželi divjalo strahovito9 neurje, reke so prestopile bregove, plazovi so odnašali sosednje griče, bližnje vasice pa je zametel leden sneg. V hipu je slavni čarovnik ostal brez sestavin za svoje napoje. Vedel je, da so v najbolj oddaljenem kotu grajskega vrta skrivna drevesa in pozabljene sadike nenavadnih rastlin. Odhitel je tja in na njegovo veliko srečo, so bila drevesa in ostale rastline skoraj nepoškodovane. Takoj je nabral ustrezne sestavine za napoj napojev. Pripravljal ga je sedem noči, natanko med 23. in 24. uro ponoči.

 Se nadaljuje …   

                                                                             Žan Miha Šulek,2.a/9

 

KVIZ
 

 

 

1. KATERA PEVKA JE DOBILA NAJVEČ GRAMIJEV ?

a) Jenifer Lopez
b) Norah Jones
c) Avril Lavinge

2.        KDO JE ZMAGAL NA LETOŠNJI EMI ?

        a)       Karmen Stavec
b)       Nuša Derenda
c)       Alenka Godec

3.        KATERI FILM JE IMEL NAJVEČ NAPAK ?

        a)       Harry Potter
b)       Gospodar prstanov 2
c)       Ujemi me, če me moreš

 4.        KATERA PEVKA JE NAJSLABŠA IGRALKA ?

a)       Brithney
b)       J.Lo
c)       Madonna

5.        KATERI FILM JE NOMINIRAN ZA 10 OSKARJEV?

        a)       Chicago
b)       8 Mile
c)       Gangs of New York

6.        KATERA JE NAJBOLJ POPULARNA SLOVENSKA PISATELJICA?              

        a)       Nejka Omahen
b)       J. K. Rowling
c)       Neva Štumberger

 7.        KATERA ROŽA NAZNANJA POMLAD?

 a)       tulipan
b)       vrtnica
c)       trobentica

8.        KAKO JE IME GLAVNEMU IGRALCU FILMA 8 MILE?

        a)       Marshall Bruce Mathers
b)       Valentin Vodnik
c)       Tom Cruise

 9.        KJE SE JE RODIL IVAN CANKAR?

a)       Vrba na Gorenjskem
b)       Vrhnika
c)       Šmarna Gora

Sestavili: Evelina Savić in Vesna Mitrović

HUMOROSKOP  

JANUAR – Norah Jones
Rad/a poješ? Tvoj trud in delo bosta nagrajena! Le potrudi se še v šoli pa ti bo teklo vse kot po maslu!
Ljubezen: Ljubezen ti bo v teh mesecih usojena! Srečal/a boš simpatijo in iskrica bo takoj preskočila!

FEBRUAR – Eminem
Tvoje življenje je ena sama velika rima! Vse se rima in v tvojem življenju je vse kot v sanjah! Le pazi, da te ne zaslepijo!
Ljubezen: Če si drugače na drugih področjih srečen/srečna, še ne pomeni, da bo tudi v ljubezni teklo vse kot po maslu!

MAREC – Christina Aguilera
Najljubši so ti hitri ritmi, zato se tudi hitro prilagajaš na okolje in nove ljudi, ki jih zadnje čase srečuješ kar precej!
Ljubezen:  Ljubezen ti bo v teh mesecih zelo naklonjena, saj boš z novimi ljudmi spoznala tudi nove ljubezni!

APRIL – Nicolas Cage
Tvoje življenje je ena sama velika igra … Če se boš preveč igral/a, pazi, da ti sreča ne bo obrnila hrbta!
Ljubezen: Ljubezen ti je v teh mesecih nekoliko manj naklonjena, ampak stvari se bodo že do konca aprila uredile!

MAJ – Karmen Stavec
Če se boš malo bolj posvetil/a šoli, ti bo šlo mnogo bolje in tudi bolj samozavesten/samozavestna boš. V življenju je treba tudi kaj postoriti, da se lahko potem zabavaš!
Ljubezen:  V ljubezni pa si pravi/prava mojster/mojstrica! Le pazi, da ti vajeti ne uidejo iz rok! Drugače, pa bo vse teklo gladko!

JUNIJ – Princ Charles
V krvi imaš, da lahko obvladuješ vsako situacijo in tudi popelješ ljudi na pravo pot, če so zašli z nje. Le tako naprej! Pazi le, da ne bo kdo tega vodstva vzel kot ukazovanje!
Ljubezen:  Bodi potrpežljiv/a, saj se ne zgodi vse tako hitro, kot si želiš. Lahko pa ti narediš prvi korak, kaj praviš?

JULIJ – Renee Zellweger
Poln/a si upov in pričakovanj, za katere se bo treba močno potruditi. Ampak boš videl/a, na koncu se bo vse super izšlo.
Ljubezen: Tako kot Renee, si že imel/a neke skrivne romance! Takšne ljubezni se bodo nadaljevale, če so ti všeč, pač uživaj v njih!

AVGUST – Domen Kumer
Poln/a skritih talentov… Čas je, da se izkažeš in pokažeš, kaj mogočni avgustovčani zmorejo… In še en nasvet: Ne glej samo nase!
Ljubezen: Čeprav se ti zdi, da si v središču pozornosti, temu le ni tako … Sledili bodo meseci razočaranj in zdelo se ti bo, da se ti je svet postavil na glavo. Poskusi se osredotočiti na kakšne druge stvari in pozabi za nekaj časa na čarobni svet ljubezni.

SEPTEMBER – Brittany Murphy
Pomlad se je že začela, ti pa še spančkaš zimsko spanje! Čas je, da se prebudiš in se malo posvetiš šoli. Šola, ta šola! Ampak tako pač je!
Ljubezen: Zanimivo! Kar se tiče šole dremaš, pri ljubezni pa si vedno buden/budna - vsaj z enim očesom. Le tako naprej!

OKTOBER-Tobey Maguir
Hm……………kar se tiče šole, že skoraj brezupen primer!  Upajmo, da bosta pomladno sonce in nežna jutranja rosa pozitivno delovala nate, predvsem pa na tvoje učenje!
LJUBEZEN: V ljubezni prisegaš na romantiko! Rad/a imaš piknike v naravi, pomladno sončenje…………..Ampak pozor! Vsi niso taki sanjači!

NOVEMBER-Demi Moore
Šola šepa, zdravje za silo, prijateljstvo je bilo že boljše…….Gripa je že mimo, ti pa še kar bolan/bolna! Glavo gor, za dežjem vedno posije sonce!
Ljubezen: Ne se poditi za tistimi, ki ti nisi dosegljivi. Še posebej ne za mlajšimi, tako kot Demi. Nje še ni izučilo, upam, da bo vsaj tebe! Pa veliko sreče!

DECEMBER-Sebastian
Hja, zelo rad/a plešeš, tudi po zvezkih, kadar je potrebno. V šoli ti gre, zdravje ne bi moglo biti bolje, le prijateljev ti primanjkuje! Ozri se malce okoli sebe, pa boš imel/a vse!
Ljubezen: So dnevi, ko te ljubezen sploh ne mika, so pa dnevi, ko ti samo to roji po glavi. Pojdi po neki srednji poti in zapleši v sanjavo ljubezen!

Pripravili in natipkali: Evelina Savič & Vesna Mitrović

OBMOČJE ŠALJIVCEV

  NOREC
"Če kdo misli, da je nor, naj vstane!" reče profesor.
Dolgo je vladala tišina, nato pa je vstal Damir.
"Ti torej misliš, da si nor?"
"Pravzaprav ne, ampak srce me boli, ko vidim, da stojite samo vi."

 RAZLIKA

"Kakšna je razlika med šolo in norišnico?"
"V norišnici je vsaj osebje normalno!"

LAŽ
Mali Mihec je vprašal župnika:
"Ali je res Bog povsod?"
"Seveda je!"
"V naši kleti tudi?"
"Ja, tudi v vaši kleti je!"
"Pa sem vas! Mi sploh nimamo kleti!"

RAZOČARANA MATI
Mama razočarano pogleda Marijo.
"Marija, tvoje spričevalo je prava katastrofa! Kaj naj rečem na to?"
"To, kar si mi vedno rekla, če se mi je kaj slabega zgodilo!"
"In kaj sem rekla takrat?"
"Glavno je, da si zdrava, otrok moj. Ostalo ni važno!"

NI ŠE KONČANO
"Kako je bilo prvi dan v šoli?" vpraša mama Jurčka.
"Dobro, ampak nismo končali snovi, zato moramo jutri ponovno v šolo."

NAPETOST

V vas so napeljali elektriko. V neki hiši so vprašali starejšo gospo:
"Babica, ali naj pri vas napeljemo visoko ali nizko napetost?"
"Kar visoko, sinko, da se je otroci ne bodo mogli dotakniti."

"Zakaj blondinka polaga hladne obkladke na rob mize?"
"Ker ji je doktor rekel, naj jih polaga tja, kamor se je udarila!"
-----

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Naredil: Alen Faljić, 6.b