Domov Gor Kviz 2001 Kviz 2002 Kviz 2003

Kviz 2004

UNESCO KVIZ

Associate Schools Project Network
http://www.asp-mreza.edus.si/
ASPnet Slovenska mreža  

OŠ BRATOV POLANČIČEV, Maribor, Slovenija

Koordinator projekta:
Darko Hederih
Darko.hederih@guest.arnes.si

KAJ: Unesco kviz je eden od nacionalnih projektov, ki ga od leta 2000 organiziramo na Osnovni šoli bratov Polančičev v Mariboru.

KAKO: Kviz poteka na treh ravneh. V marcu potekajo šolski kvizi. Zmagovalci šolskih kvizov se uvrstijo na regionalni kviz. Učenci, ki sestavljajo zmagovalno ekipo na regionalnem kvizu - ta poteka v aprilu -, se uvrstijo na državni kviz, ki ga prirejamo v mesecu maju v Mariboru.

ZAKAJ: Čeprav je kviz po definiciji 'tekmovanje v znanju' je le to drugotnega pomena. V ospredju je druženje med vrstniki. Že na regionalnem nivoju tvorijo ekipe ekipe učencih različnih šol, na državnem kvizu pa se srečajo predstavniki vseh šol, združenih v ASPnet.

KDO: V projektu sodelujejo vse šole, ki so vključene v ASPnet slovensko mrežo. Način 'tekmovanja' omogoča in hkrati zagotavlja, da se v Mariboru srečajo vsi mentorji in po en učenec vsake šole.

VSEBINA: Vsebinsko so vprašanja kviza vezana na teme, ki so posredno ali neposredno povezane z Unesco vsebinami - mirovništvo, strpnost, naravna in kulturna dediščina, okoljska problematika, pomembna obeležja ...