OŠ Bratov Polančičev Maribor

Domov > Arhiv > Šolsko leto 2009/2010 > Delo z nadarjenimi učenci

OŠ Bratov Polančičev Maribor

Lep torkov pozdrav iz Olimja

OŠ Bratov Polančičev Maribor

7. 10. 2009

 

Olimje, drugi dan
Danes sta bili na programu dve atraktivni temi – govorica telesa in bonton. Pri prepoznavanju nebesednih sporočil smo že pravi eksperti. Odslej bomo brez težav sogovornika ujeli na laži, mu sporočili, da nas dolgočasi ali prepoznali njegove skrite namene. Do potankosti znamo uporabiti jedilni pribor, napisati vabilo na rojstni dan ali izbrati ustrezno obleko za obisk gledališča.
Kot da se včeraj ne bi dovolj utrudili, smo si za današnje oglede izbrali še daljše poti. A se je splačalo. Na jelenovem grebenu smo hranili jelene, košute in muflone, se poučili o njihovih navadah in sami sebi prisegli, da nikoli ne bomo niti poskusili jelenje paštete. Prvič zato, ker so jeleni tako zelo ljubke živali, drugič pa zato, ker je med ponudbo namazov za zajtrk tudi viki krema…
 
Polni pričakovanja smo nadaljevali pot proti hiši čarovnic in ni nam bilo žal. Ugotovili smo, daje gozd, v katerem se skrivajo pravljični junaki, ena sama učna ura fizike, biologije in ekologije. Pravzaprav je to ugotovil učitelj naravoslovja. Otroci so se na načelni ravni z ugotovitvijo strinjali, le da bi se jim zdelo mnogo bolj praktično, da bi omenjene junake posneli in si jih v apartmajih ogledali na DVD predvajalnikih ali kar na mobilnih telefonih. Ali je res potrebno, da v današnjem času, ko je tehnika tako napredovala, prehodimo toliko kilometrov samo zato, da bi videli košuto v naravnem okolju in prisluhnili žuborenju potočka, če pa bi si vse skupaj lahko ogledali na prenosnih računalnikih, čas, ki bi ga pri tem prihranili, pa uporabili bolj koristno? Na primer, za igranje video igric!   
Hrana je več kot odlična, natakarji in drugo osebje pa so pravi glasniki bontona in vljudnosti. Po večerji smo si vzeli dobro uro prostega časa. Večina otrok ga je preživela na kmetiji, tisti pa, ki jih kmetija ni zanimala, so pač iz POP TV-ja preklopili na kak drug program…
Ob devetih smo se zbrali na prostem in se lotili še miselnih iger, potem pa se odpravili v sobe in se – upoštevajoč dnevni red, napotili v postelje.

Jutri nas čaka ogled samostana in lekarne, kuhanje kosila v lastni režiji, zvečer pa piknik.

Darko Hederih

   

Najdi.si logo

Zadnja sprememba: 13. 9. 2012 [ Kazalo ]