OŠ Bratov Polančičev Maribor

Domov > O šoli > Svetovalna služba > Delo z nadarjenimi učenci

OŠ Bratov Polančičev Maribor

Prvi dan v Olimju

OŠ Bratov Polančičev Maribor

10. 5. 2012

Naša prva postaja na poti v Olimje (če ne štejemo prestopanja v Šentjurju) je bil mini ZOO pri Mrazu. Gospod Tone nas je prijazno sprejel in podučil o navadah, razvadah in kapricah fazanov, rac, nojev, mini prašičev in lam.

Po namestitvi v apartmaje smo si vzeli čas za počitek. Sledili so dogovori in varnostni napotki. Določili smo ministrstva in postavili pravila. Ta so s strani mentorjev strogo postavljena in tu ni prostora za kakšna pogajanja. Tudi popuščanja ni. Skratka, sindikati bi bili brez možnosti.

Dopoldne smo spoznali kriterije ustvarjalnosti in načine, kako biti bolj ustvarjalen. Bistvo je v tem, da imaš veliko različnih, originalnih, po možnosti koristnih idej. Če, na primer, svinčnik uporabimo za pisanje, nismo posebej domiselni. Ustvarjalni smo takrat, ko spremenimo njegovo prvotno namembnost in ga uporabimo kot … no, imate tri minute da zapišite čim več originalnih zamisli, kako bi še lahko uporabili svinčnik.

Za kosilo smo jedli dunajski zrezek in pomfrit. Še prej juho, na koncu sladoled. Popoldan smo nadaljevali z delom v učilnici. Spoznali smo dve novi metodi ustvarjalnosti, a ker ste imeli težave že s svinčnikom, vas ne bomo še dodatno obremenjevali…

Večerjali smo testenine in sadno kupo, po večerji pa smo pristopili h kvizu. Še prej smo žrebali pare. Kviz smo speljali do polfinala, od tam naprej pa nadaljujemo drugi dan.

Ob 21.45 je ura, ko morajo biti luči v sobah ugasnjene (po predhodnem posvetu z mentorjem so dovoljena manjša odstopanja), vsi porabniki elektrike iz skupine zabavne elektronike pa ugasnjeni (pri tem tudi predhodni dogovor z mentorji ne bi bil učinkovit). In res je bilo tako. Ob desetih je bila po sobah popolna tišina, učenci pa so utrujeni in polni vtisov prvega dne zaspali.

Kot vodja Tabora lahko zapišem, da smo prvi dan v celoti dosegli cilje, predvsem pa so se učenci držali navodil, sledili vsebinam in se do minute držali urnika. Upam in verjamem, da bo tako tudi drugi in tretji dan našega Tabora, ko nas čaka še veliko zanimivega in razburljivega dela.

 

 

Darko Hederih

   

Najdi.si logo

Zadnja sprememba: 13. 9. 2012 [ Kazalo ]