TLP
TRAJNOSTNA
LOKALNA
PRESKRBA
SODELAVCI:
Anton Komat,
dr. Milojka Fekonja,
Mateja Koler,
Denis Ploj,
prim. dr. Marjan Skalicky,
Pravna fakulteta Univerze
v Mariboru,
Srednja šola za
gostinstvo in turizem Maribor,
Zadruga – Jurovske kmetije,
vrtec, osnovni šoli in dom za starejše občane na Teznu
ter vrsta drugih institucij.
|
Glavni cilj trajnostne lokalne preskrbe je dvigniti količino v lokalnem okolju pridelane hrane za potrebe domačega prebivalstva. Projekt je bil vzpostavljen in je sofinanciran v okviru programskega sklopa Urbane brazde, Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture. Programski sklop ustvarja angažirana znanstvenoraziskovalna skupina visoko usposobljenih strokovnjakov.
Svet se vse od konca 20. stoletja sooča z vse večjimi težavami pri zagotavljanju varne, zdrave in zadostne prehrane za prebivalstvo. Zaradi hitro rastoče populacije, usodne povezanosti proizvodnje hrane z nafto, grozečih klimatskih sprememb in uničevanja rodnosti prsti bomo prisiljeni v prehod na trajnostno naravno lokalno pridelavo hrane, ki bo temeljila na sončni energiji. Ker je tako imenovana »zelena revolucija« v kmetijstvu temeljila na fosilih gorivih in iz njih proizvedenih agrokemičnih sredstvih, je ponovna resolarizacija kmetovanja postala razvojni imperativ preživetja človeštva. Ob tej neizogibni tranziciji je treba ljudem ponuditi prave informacije in možnosti glede njihovih izbir lokalne oskrbe s hrano ter vzpostaviti vzoren primer dobre prakse, ki bo uporaben tudi v drugih okoljih.
Projekta skupina Urbanih brazd je s pilotskim projektom TLP organizirala, vzpostavila in promovirala prve celostne poskuse samoorganiziranih kmetovalcev, ki so stopili v proces v usmeritev kmetije v ekološko pridelavo. Vzpostavili so distribucijski center za meščane in javne institucije ter promovirajo izdelke iz Jurovskega Dola in svojo kulturo.
Zadruga DOBRINA
Konec leta 2011 so se mali pridelovalci povezali v zadrugo Dobrina s ciljem, da svoje domače in sveže izdelke ponudijo urbanemu okolju. Danes zadruga Dobrina že oskrbuje nekatere javne zavode (šole, vrtce) v Mariboru, meščane pa s cateringom (kmečka pojedina) ter zabojčki.
Sezona prodaje zabojčkov se je začela 9. maja 2012 in bo potekala do konca februarja 2013. Ponudbo izdelkov lahko pregledate na njihovi spletni strani http://www.zadruga-dobrina.si/trajnostna-lokalna-preskrba. Možno je naročiti izdelke tudi preko telefona na številki 051-388-343.
Vsi, ki Vas zanima priprava tradicionalnih slovenskih jedi, lahko s pomočjo knjige avtorice Emilije Pavlič (Mamica, nauči me kuhati), sami poskusite pripraviti zdrave domače dobrote. Knjiga Emilije Pavlič je na mednarodnem sejmu 16th Gourmand World Cookbook Awards 2011 prejela naziv Best in the world.
KJE LAHKO O TLP PREBERETE ŠE VEČ?
http://brazde.org/category/trajnostna-lokalna-preskrba/
http://brazde.org/2012/trajnostna-lokalna-preskrba/trajnostna-lokalna-preskrba-tlp/
|