OŠ Bratov Polančičev Maribor

Domov > Za starše > Obvestila

OŠ Bratov Polančičev Maribor

Shema šolskega sadja

OŠ Bratov Polančičev Maribor

12. 4. 2011

 

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA
 
Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj.
 
Sadje in zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine, saj lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost.
 
Naša osnovna šola že drugo šolsko leto sodeluje v evropskem sistemu razdeljevanja sadja v šolah s finančno podporo Evropske skupnosti. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.
 
Sadja iz sheme šolskega sadja razdeljujemo enkrat tedensko, izven redne šolske prehrane in sicer predvsem ekološko in integrirano pridelano sadje in zelenjavo. Pomoč je predvidena za povrnitev stroškov nabave sadja in zelenjave. Največja pomoč na učenca na šolsko leto znaša 6 EUR.
 
Pri izvajanju Sheme šolskega sadja lahko izbiramo med naslednjimi vrstami svežega in ne predelanega (kuhano, praženo, kisano, posušeno, kandirano…)sadja in zelenjave:
 

SADJE
ZELENJAVA
jabolka
paradižnik
hruške
zelje (presno)
marelice
kolerabica
češnje in višnje
korenje
breskve in nektarine
kumare
slive
paprika
kaki
rdeča redkvica
fige
 
kivi
 
mandarine
 
melone
 
lubenice
 
jagode
 
ameriške borovnice
 
rdeči in črni ribez
 
maline
 
grozdje
 
orehi (suhi)
 
lešniki (suhi)
 

 
 
Adelina Sarađen, univ.dipl.inž.živ.tehn.

Organizatorka šolske prehrane               

Adelina Sarađen Simić

   

Najdi.si logo

Zadnja sprememba: 13. 9. 2012 [ Kazalo ]