OŠ Bratov Polančičev Maribor

Domov > Interesne dejavnosti > Glasbene dejavnosti

OŠ Bratov Polančičev Maribor

4. koncert red CRESCENDO za 4. in 5. razrede, v torek,13. marec 2012

OŠ Bratov Polančičev Maribor

10. 3. 2012

Spoštovani,

Prihodnji teden nadaljujemo z našimi koncerti v okviru Cikla za mlade. Tokrat se bomo informirali o sestavi in programu Brass banda (trobilnega ansambla).

BRASS BAND MARIBOR

4. koncert »Cikla za mlade«

-          v torek,  13. marca 2012 ob 14. uri Crescendo 2


Dirigent: Aleksander Čonč
Povezovalec: Matija Varl

 

Spoznavajmo glasbene zasedbe: BRASS BAND MARIBOR

Spored:
Carl Wittrock (1966): Afriška naveza  (The African Connection)
William Vean (1935-1952): Irski plesni mojster (The Irish Dance Master)
Michael Kamen (1948 –2003), prir. Klaas van der Woude (1954):  Robin Hood

John Williams (1932), prir. Ray Farr (1948):  Indiana Jones in tempelj smrti
John Miles (1949,), prir. Philip Sparke (1951): Glasba (Music)
Otto M. Schwarz (
1967): Zadnji poziv (Last Call)
Hans Zimmer (1957) / Klaus Badelt (1967), prir. Jay Bocook (
1953): Karibski pirati (Pirates of the Caribbean)

V okviru vsakoletne učne ure Spoznavajmo glasbene zasedbe se tokrat  posvečamo prav posebni zasedbi, brass bandu.  Medtem ko sta obliki  pihalnega orkestra in big bande pri nas že dodobra uveljavljeni, pa iz anglosaške tradicije  izhaja še tretja oblika, t.i. British-style brass band oz., če poskušamo izraz (delno) posloveniti: britanski brass band. Tako kot pihalni orkester in big band, ima tudi (britanski) brass band svojo standardno postavo, ki sestoji iz trobilcev in tolkalcev. Ta oblika orkestra se je formirala v 19. stoletju, danes pa je najbolj pogosta takšna oblika brass banda v Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji; čeprav jih najdemo tudi v kontinentalni Evropi (omenimo eno skupino iz naše bližine: balkan brass ali balkanski trubači)i, na Japonskem in v ZDA, kjer je ta zasedba še posebej popularna na ameriškem jugu oz. v središču jazz glasbe, New Orleansu.

BRASS BAND MARIBOR deluje v Mariboru od leta 2006, ko se je poslušalcem prvič predstavil s celovečernim novoletnim koncertom v Frančiškanski cerkvi v Mariboru. Nastopil je tudi v kazinski dvorani ob Prešernovem prazniku leta 2007 za Zvezo kulturnih društev Maribor ter sodeloval na Regijski reviji pihalnih orekstrov Pesnica, ruše, Maribor v Unionski dvorani Maribor. V letu 2009 je orkester nastopil na promenadnem koncertu v mariborskem mestnem parku ter v Unionski dvorani ob Mariborskem občinskem prazniku. Lani so nastopili v Ormožu ob proslavi dneva državnosti in na otvoritvi Ormoškega poletja 2010. Leto 2010 so zaključili z Novoletnim koncertom, na katerem je kot solist nastopil trobentač Franc Kosem. Na koncertu je uživalo številno poslušalstvo.

Orkester je sestavljen iz trobilnih instrumentov in tolkal, v njem pa sodelujejo večinoma akademsko izobraženi glasbeniki in študenti glasbe.

Dirigenta, ki sta vodila Brass band Maribor, sta Ervin Hartman in Franc Rizmal, trenutno pa orkestru dirigira Aleksander Čonč.

 

 


Majda Gorjup

   

Najdi.si logo

Zadnja sprememba: 13. 9. 2012 [ Kazalo ]