OŠ Bratov Polančičev Maribor

Domov > O šoli > Šolska prehrana > Shema šolskega sadja

OŠ Bratov Polančičev Maribor

Obvestilo za starše in zaposlene - SHEMA ŠOLSKEGA SADJA (šol.leto 2011/2012)

OŠ Bratov Polančičev Maribor

3. 1. 2012

 

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA
 
Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj.
 
Sadje in zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki pridelajo hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine, saj lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost.
 
Naša osnovna šola že tretje šolsko leto sodeluje v evropskem sistemu razdeljevanja sadja v šolah s finančno podporo Evropske skupnosti.Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.
 
Sadja iz sheme šolskega sadja razdeljujemo enkrat tedensko, izven redne šolske prehrane in sicer predvsem ekološko in integrirano pridelano sadje in zelenjavo. Pomoč je predvidena za povrnitev stroškov nabave sadja in zelenjave. Največja pomoč na učenca na šolsko leto znaša 6 EUR.
 
Posebej velja opozoriti, da se smejo razdeljevati le vrste SVEŽEGA sadja in zelenjave, ki so spodaj navedene, letos pa sta dodana še dva proizvoda iz predelane zelenjave, in sicer kislo zelje in kisla repa.
 
Sadje in zelenjavo se mora uživati SVEŽE in NE predelano (kuhano, praženo, posušeno, kandirano…). Izjema so lešniki in orehi, ki se uživajo suhi (vendar ne praženi). Na seznamu sveže zelenjave je kar nekaj novih vrst.

 

Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami SVEŽEGA sadja in zelenjave:
SADJE
ZELENJAVA
jabolka
paradižnik
hruške
Zelje
marelice
kolerabica
češnje in višnje
korenje
breskve in nektarine
kumare
slive
paprika
kaki
rdeča redkvica
fige
cvetača
kivi
zelena (stebelna)
mandarine
repa 
melone
redkev 
lubenice
komarček 
jagode
šparglji 
borovnice
bučke 
črni ribez
 
rdeči ribez
 
maline
 
grozdje
 
orehi (suhi)
 
lešniki (suhi)
 
 
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami PREDELANE zelenjave:
kislo zelje
kisla repa
 
Adelina Sarađen Simić, univ.dipl.inž.živ.tehn.                                                                             
Organizatorka šolske prehrane                                         

 

Adelina Sarađen Simić

   

Najdi.si logo

Zadnja sprememba: 13. 9. 2012 [ Kazalo ]