Domov Gor BRALNI ZALOGAJ Priloga ob 10 letnici

Junij 2003

UVOD

Pozdravljeni!

Pri tej številki me je doletela  čast, da napišem uvodnik. Vsi vemo, da so za nami naporni tedni, polni testov, spisov, narekov itd., za nameček pa so bila tukaj še eksterna preverjanja. Torej: vzemite v roke Blabla in se sprostite ter uživajte ob zadnjem letošnjem izvodu. Sicer je res bil sestavljen v rekordnem času, vendar to ni vplivalo na njegovo kvaliteto. Nasprotno! Morali smo dati vse od sebe in to nam je tudi uspelo, saj v njem lahko najdete praktično vse: humoroskop, šale, glasbo, anketo, nagradni kviz, avtomobile, različne izdelke naših učencev, Evropo in še in še (seveda pa tudi moj uvodnik). Tema tega izvoda je prihodnost, torej se pripravite na futurističen sprehod po tej številki, vendar ne pozabite, da je najvažnejša sedanjost, čeprav se splača imeti urejeno prihodnost. No, ne bom vas več moril in kot že rečeno vam svetujem, da si vzamete čas, se zleknete na udoben kavč in si pripravite oranžado za vitamine po naporni šoli ter preberete najnovejši Blabla. Skratka: uživajte!

Pred uporabo natančno preberite uvodnik. Zagotavljamo vam, da ta stvar ne pušča nobenih stranskih učinkov, tako da se vam ni potrebno pogovoriti z zdravnikom ali farmacevtom.

Blaž Ciglenečki,7.b

 KOLOFON

BLA-BLA. Izdaja Uredniški odbor glasila OŠ bratov Polančičev, Prešernova 19, 2000 Maribor, tel. 2505141, domača stran: http://www.o-bp.mb.edus.si
Elektronsko oblikovanje: Aleksander Jeršič
Uredniški odbor:
Liza Močnik, 4.c, Ana Ferlinc, 4.c, Selena Bošnjak, 4.c, Pavlina Japelj 6.a, Zdenka Pišek, 6.a, Natalija Jakopiček, 6.a, Gaja Kutnjak, 6.a, Alen Faljić, 6.b, Anja Dovečar, 6.a, Monika Koležnik, 6.b, Sara Brus, 6.b, Vesna Brlič, 6.b, Tine Puhar, 6.b, Petra Žula 6.c,  Barbara Lečnik, 7.a, Mojca Štampar, 7.a, Urška Lindič, 7.a, Andreja Domajnko, 7.a, Blaž Ciglenečki, 7.b, Neva Štumberger, 8.b, Vesna Mitrović, 8.b, Evelina Savić, 8.b
Mentorice: Danica Gotlih, Jadranka Čopi, Leja Miljančić
Letnik: 10         Številka: 3        Leto: 2002/03
Izvodov: 200    Cena: 250 sit
Tisk: Unigrafika d.o.o.

                                                                           

            KAKO BOMO IZBIRALI PREDMETE V DEVETLETKI SAMI

INTERVJU Z GOSPO DIANO HAUC-HOFFMANN

Večina učencev naše šole že veliko ve o devetletki, ki smo jo predstavili tudi v prejšnji številki Blabla-ja. Verjetno pa marsikdo ne ve, kako bodo potekali izbirni predmeti. In prav o teh smo se pogovarjale za vas z gospo Diano Hauc-Hoffmann, našo pedagoginjo.

  BLABLA: Kaj so izbirni predmeti?
GA. DIANA:
Izbirni predmeti so predmeti, ki jih izberejo učenci izmed ponujenih. Izvajajo se v 7., 8. in v 9. razredu devetletke. Izbirne predmete delimo na dva sklopa: naravoslovnega in družboslovnega.

BLABLA: Kateri so predmeti, ki jih učenci po izkušnjah šol-devetletk najpogosteje izbirajo?
GA. DIANA: Ti predmeti so predvsem tuji jeziki, različne vrste športa, računalništvo.

BLABLA: Koliko predmetov si lahko učenec izbere in ali mu kdo pri tem pomaga?
GA. DIANA:
Učenec izbere tri predmete, pri tem mu pomagajo starši in učitelji.

BLABLA: Kdo bo te predmete poučeval?
GA. DIANA: Te predmete bodo poučevali učitelji naše šole, če pa to ne bo mogoče, bomo poiskali učitelje zunaj šole.

BLABLA: Koliko ur tedensko bodo učenci imeli izbirne predmete?
GA. DIANA: Izbirni predmeti bodo potekali 1 uro na teden, jeziki pa 2 uri na teden.

BLABLA: Ali bodo lahko pri posameznem izbirnem predmetu učenci 7. in 8. oz. 9. razredov hkrati?
GA. DIANA:
Pri nekaterih predmetih, ki niso vezani na razred, bodo učenci iz različnih razredov lahko pri skupnem izbirnem predmetu, vendar šele takrat, ko bo devetletka v celoti potekala na tretji triadi.

BLABLA: Koliko učencev se mora prijaviti, da bo ta predmet deloval?
GA. DIANA:
Da bo ta deloval, se bo moralo prijaviti najmanj 15 učencev.

BLABLA: Ali bodo predmeti ocenjeni?
GA. DIANA:
Da.

BLABLA: Ali bo ta ocena vplivala na uspeh?
GA. DIANA: Da, ta ocena bo vplivala na uspeh.

BLABLA: Ali bodo ocene pridobljene le ustno ali tudi pisno?
GA. DIANA: Ocene se bodo pridobivale ustno, pisno ali kako drugače, odvisno od izbirnega predmeta.

BLABLA: hvala za pogovor in koristne informacije.

 Pogovarjale smo se: Liza Močnik, Selena Bošnjak in Ana Ferlinc, vse učenke 4.c

 

 MNENJA O KOLESARSKEM IZPITU

                                     Zelo vesela sem, da sem naredila kolesarski izpit.
                        
Bilo je zelo zabavno in veselo. Dobro sem ga opravila, zato da se                                    lahko vozim po cesti.

Teja Ermut, 4.c

  Meni je bilo pri kolesarskem prfektno!
Najboljše mi je bilo, ko smo se igrali z avtomobili in dobila sem snovi,
ki jih bom potrebovala pri izpitu za avto.
Tudi izpit je bil v redu, res kolesarskega krožka ne bom nikoli pozabila.

Lučka Toure, 4.b

  Zelo sem vesela, da sem opravila izpit za kolo.
Zdaj me ni strah, ko se z atijem peljem po cesti. Ko nisem
imela izpita, se sploh nisem peljala s kolesom.
Zdaj pa se smem že sama. Nisem se bala, ker je moj brat naredil
izpit in niti enkrat ni nakazal smeri.

Maja Nanut, 4.c

 
Pri kolesarskem krožku so mi bili najbolj všeč delovni zvezki in to,
da je učiteljica zelo dobro razlagala snov.
Na izpitu nisem imela težav in sem zelo vesela, da
sem naredila izpit. Presenečena sem bila, ker sem mislila,
da bomo za izpit morali delati tudi poligon.

Petra Štingl, 4.b

 Bilo je super, ko sem se vozila po ulicah na kolesu in opravila
kolesarski izpit. Ni bilo lahko in ne težko. Seveda se
vsak zmoti,  jaz sem šla po levem pasu in to je velik prekršek.
Potem pa sem bila srečna, ker sem ga opravila.  

Selena Bošnjak, 4.c

 Pri kolesarskem krožku mi je bilo všeč, pa čeprav sem ga nekajkrat
zamudila. Na izpitu pa sem se zelo zabavala. Zelo sem se veselila, ko je učiteljica
povedala, da smo vsi v 4.b razredu naredili izpit

Katja Pucko, 4.b

 Pripravile: Liza, Selena in Ana iz 4.c

   
BUGATTI  EB  16.4  VEYRON

Ta Bugatti je bil predstavljen na frankfurtskem salonu leta 2001. V serijsko proizvodno bo prišel proti koncu leta 2003. Od takrat dalje bo veljal za najhitrejši avto na svetu. Imel bo 1001 konjskih moči ter razvil hitrost do 406 km/h. Da bo razvil hitrost 300 km/h, bo trajalo borih 14 sekund. V primerjavi z njegovim predhodnikom ima voznikov prostor za 50 mm podaljšano medosno razdaljo. Notranjost je sestavljena iz svileno obarvanega usnja ter naravnost odlično modernega hi-fi sistema. Imel bo 16 celindrov, ki bodo postavljeni pod izredno majhnim kotom. Imel bo 8-litrski motor, kateremu bodo pomagali dihati štirje turbo polnilniki, ki bodo tlačili zrak skozi dva hladilnika polnilnega zraka. Da o navoru ne govorimo. 1250 Nm. Imel bo sedemstopenjski menjalnik, katerega se ne bi sramovali niti v formuli ena. Menjavanje bo potekalo brez sklopke, za menjavo iz ene v drugo predstavo pa bo potrebno maksimalno 0,2 sekunde. Elementi spredaj in zadaj preprečujejo, da bi Veyron zaradi prevelike hitrosti poletel ter omogočajo hlajenje motorja in zavor. Michelin je za ta avto razvil posebne gume s sistemom PAX, ki omogoča, da avto tudi v primero predrte zračnice lahko vozi s hitrostjo 80 km/h kar 200 km. Če si želite ta avto, vam svetujem, da začnete varčevati, saj ne bo poceni.                                                                             Tine Puhar, 6.b

 

                                    EURO 2004

 

    Nogometni spektakel na Portugalskem se bo začel naslednjega leta. Zanimanje je izjemno veliko, še večje, kot so organizatorji pričakovali. »Niti v najbolj norih sanjah si ne bi mogli zamisliti, da bomo v prvem tednu prodali toliko kart,« je povedal predsednik Portugalske nogometne zveze Gilberto Madali. Največ zanimanja je iz Velike Britanije, Nizozemske in Nemčiji, karte pa so prodali po 30 različnih državah. Za finalno tekmo bodo karte stale 270 evrov.

    Kvalifikacije za EURO 2004 še vedno potekajo, tako da še ni znano, katere države bodo nastopile razen za Portugalsko, kot domačinko in Francijo, zmagovalko EURA 2000 v Belgiji in Nizozemski. V igri je še vedno Slovenija, ki je v dobrem položaju, da pride v dodatne kvalifikacije.

Anketa: Kdo je vaš favorit za zmagovalca Eura 2004?

 

       Znak EURA 20004

Stadioni na Portugalskem se še gradijo

Naredil: Alen Faljić, 6.b

            KOŠARKA V NASLEDNJI SEZONI EUROLAGUE

   Košarka je to leto v Euroleague postregla z zelo zanimivimi tekmami, ki so bile neodločene do zadnjega trenutka. To pričajo tudi rezultati, saj ni moštva, ki bi letos zmagovalo kot po tekočem traku. Še najbolj prepričljiva sta bila Benetton in CSKA, a na koncu jima vseeno ni uspelo zmagati, saj je ta čast letos pripadla Barceloni, ki je bila domačin Final Four-a. Za naslednje leto se pričakuje več ekip, ki se bodo potegovale za naslov. V Sloveniji največ pričakujemo od Union Olimpije, ki je to leto presenetila vse, saj je bila še 1:15 pred koncem zadnje tekme v boju za Final Four. Upamo, da jim bo to uspelo, saj si to zaslužijo s takšnimi tekmami, kot so jih prikazali letos. Več pričakujemo od Panathinaikosa, ki je lani osvojil lovoriko Euroleague. Zatajil je tudi Maccabi, ki je pred letošnjo sezono pričakovalo mnogo več kot pa le uvrstitev med 16 najboljših.

Anketa: Kdo je največji favorit za zmagovalca Euroleague naslednje leto?

       Zmagovalna ekipa  Euroleague  

Naredil: Alen Faljić, 6.b

            NOGOMET V PRIHODNOSTI

    Nogomet je bil to leto v veliki denarni stiski, v naslednji sezoni pričakujemo izboljšanje ter s tem več nakupov. Ta trenutek je najbogatejši klub Manchester United, ki zasluži ogromno denarja s svojo trgovino, v kateri lahko najdemo vse od zobne ščetke do kruha v obliki tamkajšnjih igralcev. Tudi za naslednje leto se pričakuje, da bo Manchester ostal vodilni v financah. Za naslednjo sezono pričakujemo vrnitev Barcelone med najboljše v španski ligi, ter da bo Bayern prišel dlje v Champions league, saj je letos v nemški ligi pometel z nasprotniki. Za slovensko ligo pa upamo, da bo prišel vsaj en klub v kakšen evropski pokal. Največ možnosti za to trenutno imata Maribor P.L. ter CMC Publikom. Naslednje leto pride tudi EURO 2004 na Portugalskem, na katerem upravičeno pričakujemo tudi slovensko reprezentanco, ki se ji v kvalifikacijski skupini smeji drugo mesto ter dve dodatni tekmi.

      Za najboljšega igralca sveta bodo verjetno »kandidirali« Beckham, Ronaldo, Zidane, Nedved, Inzaghi ter Ruud V. Nistelrooy.  Mogoče se najde še kakšen obrambni igralec, ampak jih v vsakem primeru ne bo več kot napadalcev in veznih igralcev.

      v%2ENistelrooy+Acrylic+Keyring

Znana       trgovina                       Obesek za ključe

Manchestera Uniteda

                                                Pripravil: Alen Faljić, 6.b

Zanimiva prihodnost              

   

                Fantje iz skupine GAME OVER in dekleta ter Simon iz skupine BEPOP so že izvedeli, kakšna bo njihova prihodnost. Ne bi bilo narobe, če bi jo izvedeli tudi mi:
 BEPOP:

Skupina v taki zasedbi, kot je sedaj, pa bo na žalost zelo težko obstala in ostala skupaj, ker bo vsak član želel svojo pot ali pa drugačen način nastopanja in dela. Skoraj neverjetno je, da bi zdržali skupaj do jeseni.

                                      Tinkara:        devica
                                      Alenka:          levinja
                                      Ana:               rak
                                      Simon:             tehtnica

  GAME OVER:

      Skupino čaka dolgo, varno in zdravo obdobje. Le malo naj popazijo, da jih slava ne zanese.

                                       Dennis:               kozorog
                                     Steffanio:           strelec

                                     
Mark:                 
rak                                               

  Sestavila in napisala: Monika Koležnik, 6.b               

 

 Homoroskop

 

  JANUAR- Dennis

    V teh mesecih boš poln/-a pozitivne energije!

    Tudi v šoli ti bo šlo dobro!

     Ljubezen: Ljubezen ti v teh mesecih ne bo ravno naklonjena.

   FEBRUAR- David Beckham

    Vse ti bo šlo po načrtih! Počutil/-a se boš kot kralj/-ica!

    Ljubezen: Tudi ljubezen ti bo naklonjena.

   MAREC- Justin Timberlake

      V šoli boš malo popustil/-a, zato pazi na svoje ocene!

      Ljubezen: Pazi na svojo simpatijo, ker jo nekdo osvaja!

   APRIL- Robbie Wiliams

      Izkoriščaj svoje talente! Postani zvezda!

      Ljubezen: Ti meseci bodo kot nalašč za ljubezen! Izkoristi jih!

    MAJ- Shakira

       Poskusi napisati svojo prvo pesem in jo zapoj!Razkrij svoje

       pevske sposobnosti!

       Ljubezen: V teh mesecih ti v ljubezni ne bo šlo najboljše!

     JUNIJ- Ana (Bepop)

        Dokaži prijateljem, da si lahko super punca/fant!

        Ljubezen: V ljubezni boš srečen/-a, kot še nikoli doslej!

     JULIJ- Mark (Game Over)

        Te mesece boš imel/-a veliko sreče, če si boš to želel/-a!

        Ljubezen: Ljubezen ti ne bo dala miru.

       AVGUST- Ronaldo

        Spomni se na svojega/svojo prijatelja/-ico in ga/jo pokliči!

        Privoščita si malo razvajanja!

        Ljubezen:  Naj te ljubezen ne zavede!

     SEPTEMBER- Natka Geržina

        Poglej okrog sebe in pokaži, da živiš!

        Ljubezen:  Podari svoji simpatiji izvirno darilce!

      OKTOBER- Britney Spears

        Pouk bo za tebe prava mora! Ne pusti se zavesti!

        Ljubezen: Če ti v šoli ne bo šlo dobro, ti bo pa v ljubezni!

      NOVEMBER- Leonardo Dicaprio

        Preseneti starše s svojo prijaznostjo! Pokaži se v prijazni luči!

        Ljubezen: Pazi, da ne boš zaradi ljubezni popustil/-a v šoli!

      DECEMBER- Kelly Osbourne

        V tvoje življenje bo vstopila nepričakovana oseba!

        Ljubezen: Osvajaj, osvajaj in še enkrat osvajaj!

 Pripravili in natipkali: Monika Koležnik in Vesna Brlič, 6.b